Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, January 17, 2011

ice cream cake

ini last week punye cerite..hari ahad lepas saya teman mak saya pergi kenduri kahwin di seremban, rumah kawan mak saya..fuiyooo!!kenduri kahwin tu punye lah ramai giler orang!khemah rasanya penuh satu row taman tu..kalau nak berjalan memang dari rumah corner lot hujung ni ke rumah corner lot hujung tu..memang tabik spring kat tuan rumah yang sanggup buat kenduri macam tu!then, time tgh syok2 makan, angah message

"dik, cepat lah balik"
"kenapa?tengah makan ni"
"akak ada idea nak buat apa petang ni"
"apa dia?"
"akak nak buat cake icecream..ko kena tolong akak, cepat skit balik"
"ermm..ye lah..ye lah.."

then, lepas makan2, jumpa kawan mak, terus balik..tukar2 baju terus pergi kedai cake beli barang2 yang dikehendaki..oh ye!si kecik jaja tu pon ada. dia, kalau bab2 buat kuih ke, kek ke, dia memang suke..mesti kena amek port!..selesai pilih2 barang, balik dan operasi bermula..yeeehaa!!!okay, kakak2, abang2, pakcik2, makcik2 yang nak belajar buat simple cake ice cream, meh get ready utk amek recipenye yer..heee..

perisa pilihan, nestle chocolate+vanila 

hololololololo...

1st : pukul putih telur

sampai kembang macam ni

2nd : masukkan gula halus sedikit demi sedikit..hai ja!

pukul lagi dan lagi dan lagi sambil memasukkan beberapa biji kuning telur pula, kunig telur mesti lagi banyak dari putih telur..yang lebih putih telur tu boleh buang jer..

dalam masa yang sama pukul mentega yer..

3rd : masukkan mentega tadi ke dalam telur tadi

pukulpukulpukul..sambil masukkan tepung buat cake

sediakan ice cream..1st chocolate+serbuk coco

campurkan ice cream tadi dgn 1/2 adunan tepung+telur tadi

sediakan pula ice cream vanila dicampurkan dengan 1/2 adunan tepung+telur tadi, pastikan bekas berasingan untuk kedua-dua ice cream ni yer...

untuk vanilla ni, campurkan pewarna kuning

ye, macam ni lah jadinya..eh, belum siap lagi....

masukkan yang chocolate dulu ke dalam acuan, ratakan..

masukkan dalam oven
sementara menunggu, pastikan anak anda berada dalam keadaan selamat..hikhik..tu bukan anak aku, anak buah aku..=)ini lah tempat mak aku buat projek kuih...=)

okay!10 minit jer..keluar kan..

penyek2 kan..eh, bukan!mendap2 kan..

sapukan pula vanila di atasnya..

done!!erk..macam pelik je kan..

okay, kite terbalik kan dia.taraaa!!!

nyumnyum...lembuutt jer...

hehehe...rupa takde, rasa ada...

next week kita buat roti pulak!..oh yea!segala sukatan dan anggaran tidak dinyatakan di atas..haha.. (^_^)v

2 comments:

mohd fadhil bin abdullah said...

pastikan lps ni lg lmbut dan gebu yee kek tu..hikhikhik

aku said...

hakhak..kalo dah lama dia memang keras lah sket..yg hot from oven tu yg sedaap!haha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...