Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, January 20, 2011

roti thaipussam @ thaipussam bread

Bismillah....

hai..petang tadi satu sesi masak memasak, bakar membakar telah dijalankan sempena mengisi kekosongan aktiviti di hari thaipussam..sepatutnya hari ni nak pergi PD, jumpa BFF..tapi Mr.F ada kerja plak..heii!cuti2 pun kerja ke...hurrmm...

jadi seperti yang diwar2kan pada entry lepas, nak buat roti plakkan kali ini..jadi..... lets check it out bebeh!!
pakcik makcik, kakak abang, jom tengok recipe simple kitorang ni..oh!kali ni nama roti dia apa eh..ermm..takde nama lah..roti kosong jer..eh, bukan roti canai kosong tu, takde aktiviti tebar menebar pon..
tapi, kali ni kakitangan hanya dua orang sahaja, jaja tidak hadir sebab tengah bercuti sama keluarganye..

pastikan semua barang2 mencukupi..oh limau raya cine tu tak perlu sangat, hanya untuk makan2 sambil buat roti, gong xi..gong xi..limau murah..limau murah..heh!!sape cakap limau murah?memang nak kena pukul!

memula timbang tepung gandum jenama blue key sebanyak 250g

ayak tepung tersebut supaya mendapatkan hasil yang haluuuuuusss....

masukkan 1kg tepung roti pula

murah jerr...

kemudian timbang pula gula castor sebanyak 150g pula

campurkan gula castor tadi bersama yeast+susu segar sebanyak 1/4L+air 1/4L
five star yeast!

susu segar farmhouse!

masukkan 3biji telur kedalam capuran yeast tadi dan kacau

campurkan campuran yeast tadi dengan tepung yang telah diayak, yak!yak!

 dan seterusnya masukkan ke dalam mesin penggaul..putar selama 10minit!

sediakan shortening sebanyak 100g

 pastikan shortening yang anda beli adalah shortening untuk roti yer..

gaulkan shortening tadi bersama tepung yang telah diputar dan menjadi doh!

hah!..innalillah..hehe..ini untuk mengembangkannya..

see!..kembang semangkok kau!..oh ye, kain putih itu pastikan lembab yer..dan doh mestilah kembang sebanyak 2kali ganda..

dalam pada tunggu doh kembang, sediakan gliss, dua biji telur dan 1/4L susu segar

kacaukacaukacau

hah!!dah sedia untuk dipintalpintal..

sediakan peralatan yer...

mari memintalmintal

hahaha!!buat nama sendiri!choc chip dengan badam tu hiasan jer..

hah!jenuh buat bulat..dalam dia ada choc chip dengan badam tau

bakar dalam oven!

sila beratur ye untuk masuk dalam oven

hah!!siap nyumnyum...

diharap tak perlu lah nak ikut sangat recipe ni..tak menjadi sangat puun sebenarnye..haha..minum petang tadi pon last2 dengan limau raya cine jer..wahahaha...

see ya next time dengan recipe2 yang lebih mencabar..
(^_^)v



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...